Thoughts from a lecture…

Medborgarskolans aula är fullsatt när Janesh Vaidya kliver upp på scen. Han är ayurvedaläkare och kritisk till dagens konventionella sätt att behandla patienter inom vården. Han menar att fokus ligger på att behandla symptomet och inte orsaken till problemet.

– Om ditt hus står i lågor, vad ska du göra? Skynda dig att stänga av brandvarnaren eller släcka elden?

Publiken skrattar, men hur många av oss har inte för vana att ta en värktablett när huvudet smärtar?

Ayurvedan delar in människan i tre ”kroppspersonligheter”: vata, pitta och kapha, och utifrån dessa bör man anpassa kost och levnadsvanor. Om kroppstypen till exempel domineras av pitta (eld) kan man balansera upp den genom att äta kost med mycket kapha (vatten). Och ger man akt på sina tankar fortplantar de sig som kärlek och omtanke i kroppen och inte sorg och förbittring.

Jan-Christer Eriksson visste inget om Ayurveda innan han kom hit ikväll. Han läste om föreläsningen i Medborgarskolans kurskatalog och blev nyfiken.

– Det är intressant och snuddar vid mina egna tankegångar.

Read the full article:  http://www.medborgarskolan.se/Templates/Pages/Arrangement.aspx?aid=525691&mid=180&sgid=5

Now it is your turn: Have you been to any of Janesh Vaidya’s lectures? What do you remember the most? Please leave your comments before leaving this page!2 thoughts on “Thoughts from a lecture…”

  • I’ve thought a lot about what he was talking about but now it really opened my eyes. I bought the books and I really want to change my lifestyle, especially what I eat. How to get over a few good recipes, where you can mix living food to fine dining? Janesh has all my respect and I congratulate him on his work.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *