Linssoppa med saffran

111029_7336Ur boken Maten är min medicin
4–6 personer
2 dl belugalinser
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
4 cm kanelstång
1 kuvert saffran (½ g)
20 kardemummakärnor
ca 500 g mogna tomater
2 dl vatten
1 ½ tsk örtsalt
4 dl kokosmjölk
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
3 tomater
några kvistar färsk persilja till garnering

Koka belugalinserna enligt anvisningen på förpackningen. När de är färdigkokta, skölj dem noga innan de hälls i soppan. Skiva lök och vitlök fint och fräs några minuter i oljan  tillsammans med kanelstång, saffran och kardemumma. Se till så att det inte bränns.

Skölj tomaterna noga i varmt vatten. Dela tomaterna på mitten och lägg dem i en kastrull tillsammans med lite vatten. Koka upp och låt koka på låg värme under omrörning under cirka 15–20 minuter. När tomaterna släppt ut all sin vätska är de klara. Ta av kastrullen från plattan och ta evenuellt bort stora skalbitar eller rester från kärnhuset. Om du vill ha ett slätare tomatkross kan du hälla krosset i en sil och passera tomaterna.

Häll på 2 dl vatten, örtsalt och de krossade tomaterna och låt lök- och kryddblandningen koka ihop i några minuter. Tillsätt linser och kokosmjölk och smaka av med salt och peppar. Skär 3 tomater i bitar och lägg ner dem i soppan. Värm. Garnerna med en kvist persilja på varje tallrik.

Förslag på modifieringar efter din kroppstyp

VATA Om du har sömnproblem, undvik vitlök.
PITTA Ät små portioner.
KAPHA Ät små portioner.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *