Finding your power

Finding your power with ayurveda. 

Från sorg till lycka och frihet    Liise Dahlqvist använder Ayurveda för att hitta sin kraft

”Jag åt rätt, tränade, sov bra och tog hand om mig. Ändå var det något inom mig som skavde. Det var då jag insåg att jag var tvungen att jobba med min mentala hälsa.”

Av Lina Johansson

Liise Dahlqvist är en återkommande gäst på Vaidyas Ayurveda Village. Hon har arrangerat flera av våra föreläsningar och jobbar med affärsutveckling, coaching och Ayurveda för att hjälpa och inspirera andra. Det här är hennes resa från att ha levt med diabetes typ 2 till att idag vara nästintill frisk.

– Det viktigaste för mig är helheten. Det är lätt att tro att bara för att man äter rätt och tränar bra så mår man bra. Men det kan vara något inom dig som fattas ändå. Kanske behöver du se över dina relationer och lära dig att prioritera dig själv. Så var det för mig, berättar Liise.

Det var 2016 som hon besökte Vaidyas Ayurveda Village för första gången. Som hon beskriver det själv var hon ”full av obalanser” och hon och hennes man stannade i tre veckor för att få ordning på sin hälsa. 

– Det visade sig att jag hade diabetes typ 2 och jag är själv övertygad om att den berodde på känslomässig stress. Jag hade levt med obearbetad sorg i många år och byggt upp blockeringar i min kropp och i mitt hjärta, berättar hon.

Efter första besöket på retreatet var det många pusselbitar som föll på plats. Hon och familjen ändrade livsstil och började följa Ayurvedan så långt det gick. Att äta rätt för sin kroppstyp och att följa den Ayurvediska dygnsrytmen blev viktig. 

– Vi förstod varandra på ett nytt sätt i familjen. Ayurvedan är så logisk och förklarar saker på ett enkelt sätt. För en vata-person är det naturligt att reagera genom att vara orolig medan en pitta kanske istället blir stressad. Och vet du det här blir det enklare att förstå varandra, säger hon.

Liise gillar Ayurveda eftersom den är enkel och ursprunglig. Du behöver inte köpa något för att må bra. Råden man får vid en hälsokonsultation är enkla och gratis att applicera. Det handlar om att lära känna sig själv och sin kroppstyp. 

– Är du till exempel en stressad person och har inflammationer ska du kanske inte ska köra slut på dig på löpbandet. En promenad i skogen är ett bättre sätt att komma ner i varv, säger hon.

Efter att ha jobbat med sin fysiska hälsa både i Indien och hemma i Göteborg blev nästa utmaning att ta itu med den mentala biten.

– Det var då jag började se över mina privata relationer. Vilka som tog energi och vilka som gav energi. Det visade sig att viktiga personer i mitt liv som stod mig nära fick mig att må dåligt och det var oerhört smärtsamt att inse, berättar Liise. 

Att pausa vissa relationer blev nödvändigt, samtidigt som hon ägnade mer tid åt att göra det som fick henne att må bra. 

– Jag mediterar mycket, men inte alltid genom att sitta med benen i kors. Jag går i skogen, virkar och lyssnar på musik. Det viktigaste är att få ner pulsen. Jag lyssnar mycket på min kropp och försöker att inte gå emot den. Säger den ja eller är det något inom mig som skaver, säger hon.

Så småningom började också gammal och obearbetad sorg att komma upp till ytan. Hon utbildade sig inom sorgebearbetning och insåg att hon först behövde jobba med sig själv innan hon kunde hjälpa andra. 

– Det här var en viktig insikt för mig. Vad händer med en sorg när man inte bearbetar den? Jo, den sätter sig i kroppen som högt blodtryck, du får problem med magen eller något annat. Under den här perioden förstod jag äntligen varför jag haft så ont i kroppen i så många år, säger hon.

När Liise kom tillbaka till retreatet några år senare var hon i ett helt annat läge. Både mentalt men också fysiskt och känslomässigt. Hon hade gått ner 16 kilo i vikt och minskat sin medicinering från fyra tabletter till en tablett per dag. 

– Jag kunde njuta på ett helt annat sätt. Att få vara där nere med allt vad det innebär i form av specialanpassad mat, behandling och samtal med en terapeut är fantastiskt. Och den lugn och ro som finns på platsen är något jag unnar alla att få uppleva, avslutar hon. 

Av Lina Johansson (www.linajohansson.me)

Share & inspire

Latest posts

Inspiration

Interviews

Listen to one of the most personal interviews with Janesh Vaidya where he explains ...

Ayurveda Podcast Interview with Prana up your Life, Germany Click here to listen to ...

Ayurveda podcast interview with Janesh Vaidya. From The Meditation Conversation Podcast: It was a ...

Guest posts

Voice of the heart

(Swedish video and text below) Most guests at Vaidya’s Ayurveda Village return home with much…

A pain free life

  “Sometimes our guests knock us out and talk straight to our hearts. This is…

Finding your power

Finding your power with ayurveda.  Från sorg till lycka och frihet  –  Liise Dahlqvist använder…